Handige tips bij het kiezen van foto & formaat

Een lege muur is er om gevuld te worden. En hoe kan dat nou beter dan met één of meerdere fantastische foto’s die op hoge kwaliteit zijn gedrukt op dibond, achter plexiglas, op canvas, hout, multiplex of een van de vele andere opties!

Maar het is en blijft lastig: welk formaat kun je nu het beste kiezen? Het is voor fotografen één van de meest gestelde vragen door hun klanten. En logisch: de ene ruimte of muur is de andere niet. En huizen en hun interieurs verschillen heel veel in lichtval, stijl, etcetera. En hoe zorg je er nu voor dat je foto daar het mooiste in uitkomt?

Wel denken we uiteraard zo goed mogelijk met je mee. Daarom hebben we de onderstaande tips & tricks op een rijtje gezet. Zie ze als vuistregels omdat ze in het algemeen gelden los van de exacte situatie:

Tips en tricks voor formaat en type foto

Grootte heeft impact! In het algemeen geld: hoe groter hoe beter. Neem dus het grootste formaat dat je budget je toelaat.
Zorg tegelijkertijd voor tenminste zo’n 35 cm aan ‘lege’ ruimte rondom je foto: dus hang ‘m niet te dicht tegen de rand van de muur aan en hou er in het kiezen van je formaat rekening mee. Een te krap ‘kader’ rondom je foto geeft namelijk een druk effect, zeker als er verder ook andere dingen onder en naast de foto hangen en staan.
Wellicht een open deur maar: probeer kleuren in de foto af te stemmen op kleuren in ‘vaste’ interieurelementen. Dit zorgt ervoor dat de foto visueel in het ‘verlengde’ komt te liggen van de ruimte en dat is zowel in het voordeel van de foto als van de ruimte. Concreet betekent het dat je moet letten op de kleuren van interieurelementen zoals bv. een tafel, vloer, bank of gordijnen. Zaken die je niet elk jaar vervangt en dus langere tijd kleurbepalende elementen in je ruimte vormen. Matchen deze kleuren met de kleuren in de foto die je aan de muur wilt hangen?

Fotokleuren matchen met je interieur

Kleuren vormen een contrast met het interieur. (klik voor groot).

Kleuren matchen met het interieur. (klik voor groot).

Formaat boven de bank

Formaat foto boven bank circa 130 cm

Formaat foto boven bank circa 200 cm (klik voor groot).

 
Waar komt de foto te hangen?

Voor boven bankstellen of eettafels geldt als advies: ga voor een foto van minimaal 100 cm. in de breedte.
Probeer de breedte van de foto af te stemmen op het meubel waar je deze boven hangt. En neem dan als breedte voor de foto teminste zo’n 80% van de meubelbreedte. Wil je meerdere foto’s naast elkaar (als een 2-, 3- of 4-luik) of gebruik je 1 foto in panorama formaat (langwerpig dus), ga dan gerust nog groter!
Als je foto níet boven een een bank, tafel of dressoir komt, maar gewoon op een verder ‘lege’ muur met niets onder de foto, kies dan een niet te kleine hoogte van de foto. Stelregel: 80-100 cm hoogte om te voorkomen dat je foto ‘klein’ aanvoelt en wegvalt in het geheel van de muur.
Kies bij een tweepersoonsbed voor een breedte van de foto van tenminste 120 cm, liefst nog meer. Een foto die ‘rust’ uitstraalt in onderwerp, toning en compositie doet het altijd goed voor een plekje boven het bed.
Ook hier kun je natuurlijk kiezen voor meerdere kleinere foto’s die als ‘set’ samen toch een breedte van tenminste 120 cm hebben.

Boven het bed: formaat en ruimte rondom

Foto formaat circa 120 cm, ruimte links en rechts circa 45 cm. (klik voor groot).

Foto formaat circa 170 cm, ruimte links en rechts circa 20 cm. (klik voor groot).

Foto formaat circa 200 cm, ruimte links en rechts circa 5 cm. (klik voor groot).

Hoe groot boven het bed?

Foto formaat circa 120 cm (klik voor groot).

Foto formaat circa 150 cm (klik voor groot).

Foto formaat circa 180 cm (klik voor groot).

Bron: PicturePresent, afdrukcentrale voor WM-Fotografen